Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

sałatka z burakami, mandarynkami i orzechami włoskimi

  • Sałaty

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • buraki 3 sztuki
  • rukola lub mix sałat 4 garście
  • mandarynki 2 sztuki
  • ser kozi 100g
  • pestki granatu 1/3 szklanki
  • uprażone orzechy włoskie 1/4 szklanki
  • tymianek 3 łyżeczki
  • Sos:
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • miód 1 łyżeczka
  • musztarda dijon 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku

sposób przyrządzenia

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Buraki dokładnie myjemy, owijamy każdy w folię aluminiową i pieczemy przez około 40–50 minut, aż będą miękkie. Po upieczeniu odstawiamy je do wystygnięcia, a następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Mandarynki obieramy i kroimy w plasterki. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie przez 2–3 minuty, aż będą aromatyczne. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i musztardę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie łączymy, aż powstanie jednolita emulsja.
Na dużym półmisku lub w misce układamy rukolę jako bazę. Na niej rozkładamy plasterki buraków, cząstki mandarynek, pokruszony ser kozi, pestki granatu i prażone orzechy. Posypujemy świeżym tymiankiem.

Całość polewamy przygotowanym sosem tuż przed podaniem, aby wszystkie składniki równomiernie się nim pokryły.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0