Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

sałata ze szparagami i pietruszką

  • Sałaty
  • 4
  • 0,5h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • sos:
  • pietruszka 1 pęczek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • olej 60 ml
  • majonez 1 czubata łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • sałatka:
  • młode ziemniaki 10 sztuk
  • pietruszka garść
  • szparagi 1 pęczek
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • biała cebula 1/2
  • ser feta 100 g
  • olej rzepakowy do smażenia

sposób przyrządzenia

Aby przygotować sos, do kielicha ręcznego miksera wrzuć pietruszkę, majonez, sok z cytryny i olej. Zmiksujna gładką konsystencję. Dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Odcedź. Odłam końcówki szparagów, resztę umyj razem z rzodkiewkami. Rzodkiewki przekrój wzdłuż lub na pół, a szparagi w mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Pokrojone warzywa podsmaż, aż lekko zmiękną i się zarumienią.Cebulę pokrój w cienkie plastry. Na talerzu umieść ziemniaki, podsmażone warzywa, cebulę, porwaną pietruszkę i pokrojoną fetę. Całość skrop pietruszkowym sosem.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0