Sałata z grillowaną cukinią i słonecznikiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- cukinia 1
- rzodkiewki pęcek
- olej rzepakowy 6-7 łyżek
- makaron 150 g
- feta 100 g
- mikroliście słonecznika
- sok z 1 cytryny
- oliwa 1/4 kubka
- musztarda 1 łyżeczka
- tahini 1 łyżka
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- parmezan 2-3 łyżki
- sól i pieprz
sposób przyrządzenia
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą. W misce połącz oliwę, sok z cytryny, musztardę, tahini, czosnek oraz parmezan. Dopraw sos solą oraz pieprzem. Cukinię oraz rzodkiewki umyj. Cukinię pokrój w większe kawałki a rzodkiewki w mniejsze cząstki i umieść w misce. Zalej olejem, dodaj szczyptę soli i pieprz. Wymieszaj tak aby warzywa były pokryte olejem. Smaż je na grillu albo patelni grillowej z obu stron aż się zarumienią. Przełóż do miski z makaronem i słonecznikiem. Podawaj z sosem oraz fetą.