Poke bowl z tuńczykiem, bobem, świeżą kolendrą i pachnotką
- Sałaty
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeża kolendra 1/2 garści
- posiekana pachnotka 2 łyżki
- surowy tuńczyk 130 g
- ugotowany bób 1/2 garści
- figa 1
- czerwona kapusta pokrojona w paski garść
- papryka pokrojona w paski 1/2
- mango 1/3
- ryż 1/3 szklanki
- masło orzechowe 1 łyżka
- woda kilka łyżek
- sok z cytryny 1 łyżka
- musztarda 1 łyżka
- sól i pieprz
sposób przyrządzenia
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Aby przygotować sos umieść w miseczce: masło orzechowe, sok z cytryny, musztardę i kilka łyżek wody. Jeśli jest taka potrzeba dolej więcej wody, aby sos był lejący. Dopraw solą i pieprzem. Tuńczyka posiekaj na tatar i połącz z pachnotką. W misce ułóż warzywa, mango, figę, ryż i przygotowanego tuńczyka. Posyp kolendrą i polej sosem.