Placki dyniowe z szałwiowym beurre noisette
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- dobre masło 100 g
- liście szałwii 1 doniczka
- puree z dyni 1 szklanka
- mąka 1 i 1/3 szklanki
- maślanka 1/3 szklanki
- dobry parmezan 1/3 szklanki
- jajka 1
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- gałka muszkatołowa szczypta
- sól i pierz
- masło lub olej do smażenia odrobina
sposób przyrządzenia
Mieszamy oddzielnie składniki mokre (puree z dyni, maślankę i roztrzepane jajko) oraz suche (mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia). Łączymy zawartość obu misek przy pomocy szpatułki, dodajemy parmezan i mieszamy jak najkrócej. Smażymy placuszki na leciutko natłuszczonej patelni.
Aby zrobić beurre noisette, rozpuszczamy w garnuszku masło, dodajemy listki szałwii i smażymy na na średnim ogniu przez kilka minut. Kiedy masło będzie ciemnozłote zdejmujemy z palnika i wieńczymy nim każdą porcję dyniowych placków, na wierzchu układając chrupiącą szałwię.
Przepis i zdjęcie: Marianna Medyńska
www.coutellerie.pl