Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

pasztet jajeczny z pietruszką

  • święta
  • 6

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • pietruszka 1 doniczka
  • jajka 9 sztuk
  • duża cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • żółtka jaj 2
  • białka jaj 2
  • parmezan 100 g
  • śmietana 18% 100 g
  • majonez ziołowy 3 łyżki
  • musztarda angielska 1 łyżka
  • bułka tarta 220 g
  • sos chili 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • masło 4 łyżki

sposób przyrządzenia

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w lodowatej wodzie. Obierz ze skorupki i przełożyć do miski. Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. 

Do miski z jajkami dodać majonez, musztardę, sos chilli, sól, pieprz, pietruszkę, cebulę, czosnek, śmietanę oraz żółtka. Za pomocą ręcznego blendera połącz składniki. Masa powinna być jednolita. Wmieszaj parmezan oraz bułkę tartą. Białka ubij na sztywno w oddzielnej misce. Delikatnie połącz z resztą składników. 

Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę. Wyrównaj. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, tryb góra-dół, przez 50-60 minut aż się pięknie zarumieni. W połowie pieczenia na górze wypieku rozłóż kawałki masła. 

Po wystudzeniu pasztet pokrój, podawaj z pieczywem, chrzanem albo majonezem i świeżą pietruszką. Przechowuj w lodówce.



udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0