Pasta groszkowo – miętowa
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mrożony groszek 400 g
- mięta 2 doniczki
- czosnek 3 ząbki
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
sposób przyrządzenia
Do wrzącej, osolonej wody wsyp 400 gramów mrożonego groszku. Dodaj obrane trzy ząbki czosnku i gotuj przez kilka minut, aż groszek stanie się miękki. Szybko zalej go zimną wodą – czyli dokonaj tzw. blanszowania, by nie stracił soczyście zielonego koloru. Gdy groszek wystygnie zblenduj go na gładką masę, dodając ugotowany wcześniej czosnek, sok z połowy cytryny oraz świeżą miętę z dwóch doniczek. Całość dopraw solą i pieprzem.
Jeśli pasta będzie za gęsta, dodaj odrobinę oliwy. Przepyszna w połączeniu z pieczywem, czy świeżymi warzywami.
Zdjęcie i przepis: Zosia Różycka i Ola Szwarc
Pasta groszkowo-miętowa
Doskonała alternatywa dla masła – i to w ziołowym, soczyście zielonym wydaniu! Pastę groszkowo-miętową przygotujesz w zaledwie kilka minut, a lista składników jest niezwykle krótka. Jeśli lubisz orzeźwiający smak mięty, to przepis trafi idealnie w twoje gusta. Pasta świetnie pasuje do tostów, jako zamiennik masła, a nawet dodatek do grillowanych i świeżych warzyw.