Orzechowa zupa ze świeżą kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- bulion warzywny 750 ml
- orzeszki ziemne niesolone 170 g
- śmietana 30 % 150 ml
- masło orzechowe 2 łyżki
- mleko kokosowe 250 ml
- cebula 1
- czosnek 1 ząbek
- marchewka 2
- olej 3 łyżki
- wytrawne wino 75 ml
- por 1
- miód 1 łyżka
- świeża kolendra doniczka
- sól, pieprz i chili
sposób przyrządzenia
Obieramy czosnek, cebulę, marchewki, kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju. Po kilku minutach dolewamy wino i gotujemy. Pora kroimy w plasterki i dodajemy do garnka z warzywami. Dolewamy bulion i miód. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut (6-10). Na koniec do zupy dodajemy prażone orzeszki ziemne, śmietanę, mleko kokosowe, masło orzechowe, posiekaną kolendrę i przyprawy – całość gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Na sam koniec dodatkowo posypujemy świeżą kolendrą.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com