Koktajl z granatem, borówkami, malinami i melisą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- maliny szklanka
- borówki szklanka
- nasiona z granatu 1/2
- melisa garść
- mleko ryżowe szklanka
sposób przyrządzenia
Wszystkie składniki zmiksuj.
Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com
Koktajl z granatem, borówkami, malinami i melisą
Niejednolity, albowiem dzięki dodatkowi granatów będzie mieć nietypową konsystencję – taki właśnie jest obłędnie różowy i niesamowicie smaczny koktajl owocowy z dodatkiem melisy. Doskonale ukoi, przyniesie orzeźwienie, a dodatkowo będzie pyszny. Sprawdzi się zarówno podczas lata, gdy będziesz mieć okazję wykorzystać w przepisie świeże owoce, jak i zimą. Możesz bowiem przyrządzić koktajl z mrożonych borówek i malin. Nie ma wymówek – czas spróbować tej prawdziwej bomby witaminowej!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Maliny i borówki dokładnie umyj w zimnej wodzie – jeśli używasz mrożonych owoców, ten krok możesz pominąć. Wrzuć szklankę każdego z owoców do kielicha blendera. Obierz granat i wydobądź z niego nasiona. To zadanie, które wymaga nieco techniki. Najłatwiej obrać granat ścinając na proso górę owocu, a następnie natnij w wybrzuszonych miejscach. Przetnij na tyle ostrożnie, by nie uszkodzić nasion, ale jednocześnie przeciąć białą skórkę. Chwyć owoc i rozłup na części. Usuń białe błonki i dostań się do słodkich nasion. Pół szklanki nasion granatu dodaj do reszty owoców.
Zerwij garść świeżych liści melisy i dorzuć do blendera. Wszystkie owoce zalej szklanką mleka ryżowego. Całość dokładnie zmiksuj i przelej do ulubionego naczynia. Gotowe!