Kluski śląskie po włosku z pesto i chipsami z bazylii
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ziemniaki 1 kg
- mąka ziemniaczana 1 szklanka
- jajka 1
- sól
- ewentualnie masło odrobina
- bazylia 2 szklanki liści
- czosnek 1 ząbek
- orzechy pinii 2 łyżki
- parmezan pół szklanki
- oliwa z oliwek 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- cebula 1
- czosnek 1 ząbek
- pomidory 1 puszka
- bazylia 1 gałązka
- sól, cukier i pieprz
- bazylia kilka listków
- olej rzepakowy 1/2 szklanki
sposób przyrządzenia
Chipsy:
W małym rondelku rozgrzej olej, uważaj, aby nie zaczął dymić. Wrzucaj po dwa listki bazylii i gdy tylko zaczną robić się lekko szkliste, szybko wyciągaj łyżką cedzakową. Układaj na papierowym ręczniku.
Kluski:
Ugotuj ziemniaki, porządnie odparuj i wystudź. Zetrzyj na tarce i uklep w misce. Masę ziemniaczaną podziel na 4 części, jedną odłóż na bok, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj szczyptę soli, jajko, odłożone ziemniaki i wszystko wyrób na gładkie ciasto.
Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdym zrób dziurkę (najlepiej palcem zanurzonym w mące).
Zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj kluski na wrzątek i wyciągaj zaraz po wypłynięciu. Możesz dodać odrobinę masła, aby kluski się nie posklejały.
Pesto:
Na suchej patelni podpraż orzeszki, a następnie wystudź. Do moździerza wrzuć listki bazylii, przeciśnięty przez praskę czosnek i orzeszki. Wszystko dokładnie rozetrzyj. Dodaj parmezan, oliwę i połącz wszystko na jednolitą masę.
Przygotuj sos:
W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podduś, aż warzywa zmiękną.
Dodaj pomidory w puszce i gałązkę bazylii. Gotuj kilka minut. Dopraw. Wyjmij bazylię, a sos zmiksuj na gładko.
Zdjęcie i przepis: Malgorzata.Motecha-Pastuszko