Gruszki gotowane w winie z rozmarynem i tymiankiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- twarda gruszka 4
- świeży tymianek garść gałązek
- rozmaryn gałązka
- wytrawne białe wino 500 ml
- cukier brązowy 130 g
- sok z cytryny 2 łyżki
- lody w ulubionym smaku
sposób przyrządzenia
Obierz gruszki. W rondelku umieść wino, sok z cytryny i cukier. Zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj gruszki, tymianek i rozmaryn. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, jeśli jest taka potrzeba dolej wodę. Gotuj aż gruszki staną się miękkie (ok 15-20 minut). Co jakiś czas delikatnie zamieszaj. Wyjmij gruszki i odstaw na bok. Zwiększ ogień i zredukuj wino, aż nabierze gęstej konsystencji sosu. Gruszki podawaj polane sosem z ulubionymi lodami albo śmietaną.
Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.masztalerz.tumblr.com