Grillowany kurczak po hawajsku z kolendrą i pietruszką
- Drób
- 2 porcje
- 1 h 20 min.
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- udko kurczaka 3-4
- sok z ananasa (może być z puszki) 1 szklanka
- plastry ananasa
- sos sojowy 1/2 szklanki
- bulion 1/4 szklanki
- starty imbir 2 łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- świeża pietruszka garść listków
- kolendra kilka gałązek
sposób przyrządzenia
Mieszamy w misce sok z ananasa, sos sojowy, bulion, imbir, czosnek i pietruszkę. Odlewamy 1/2 szklanki, a resztę wlewamy do naczynia hermetycznie zamykanego i umieszczamy w nim udka z kurczaka (wcześniej umyte i osuszone). Wkładamy do lodówki i marynujemy minimum 4 godziny (najlepiej zostawić na noc). Grillujemy w folii z resztą marynaty i plastrami świeżego ananasa. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.