dorsz z papryką i pietruszką
- Ryby
- 2
- 1,5 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- dorsz atlantycki 2 filety po 150g
- pietruszka garść
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- czerwona papryka 1 sztuka
- zielona papryka 1 sztuka
- oliwa z wytłoczyn 1 łyżka
- masło 10 g
- komosa ryżowa, ziemniaczki lub ryż do podania
- sól
- pieprz
sposób przyrządzenia
Konkursowy przepis i zdjęcie @deliciousplace.pl.
Rybę polej oliwą z pierwszego tłoczenia, oprósz solą i pieprzem, posyp obficie z każdej strony natką pietruszki. Odstaw na 30 minut. Papryki pokrój w dużą kostkę, podsmaż na oliwie z wytłoczyn przez 3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Paprykę rozłóż na dwóch złożonych na pół papierach do pieczenia. Na niej połóż po 1 polędwicy z dorsza oraz kosteczkę masła. Zawiń całość w papier i zroluj brzegi. Połóż rybę w papilotach na blaszce do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 12 minut.