Czekoladki z pistacjami i lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- gorzka czekolada 400 g
- skondensowane mleko słodzone 1 puszka (ok 500 g)
- masło ok 40 g
- sól szczypta
- listki lubczyku garść
- cukier lubczykowy do dekoracji
sposób przyrządzenia
Cukier lubczykowy:
W blenderze zmiksować listki lubczyku i połączyć je z cukrem. Po zmieszaniu można wysypać cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby wilgoć z cukru odparowała.
Czekoladki:
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zamieszać. Nie zdejmując z garnka z wodą, wlać do niej skondensowane mleko, dodać masło i szczyptę soli. Energicznie zamieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać posiekane pistacje i jeszcze mieszać około minuty. Masę wylać na arkusz papieru do pieczenia, wygładzić powierzchnie, posypać pistacjami i cukrem lubczykowym z wierzchu. Wstawić na parę godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ostrym nożem kroić na kawałki i każdą czekoladkę zawinąć w papierek.
Zdjęcie i przepis: Zosia Różycka i Ola Szwarc