Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Ciasto marchewkowe z melisą

  • Desery
  • 4
  • 1 h

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • drobno starta marchew 200 g
  • skórka z jednej pomarańczy
  • cukier 200 g
  • jabłko starte na tarce
  • rozpuszczone i ostudzone masło 130 g
  • orzechy włoskie (zmielone) 60 g
  • jajka 2
  • maka pszenna 220 g
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • kardamon 3/4 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki
  • garść melisy
  • mascarpone 250g
  • śmietana 36% 120 g
  • cukier puder 3 łyżeczki

sposób przyrządzenia

Przygotowanie:

Do misy miksera wbij jajka. Ubij na wysokich obrotach aż masa stanie się gładka i puszysta. Na mniejszej mocy dodawaj powoli cukier. Następnie masło. Wyłącz mikser i za pomocą łyżki wmieszaj marchewkę, orzechy oraz jabłko. Na koniec dodaj mąkę, proszek, sodę, sól, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczową i kardamon. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Uzyskaną masę przelej do prostokątnej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut do uzyskania czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika do całkowitego wystudzenia ciasta. Za pomocą wykrawaczki do ciastek wytnij z ciasta okrągłe części.

 

Aby przygotować krem ubij śmietankę. Łyżka po łyżce dodawaj mascarpone- cały czas miksując na niskich obrotach. Wsyp cukier puder. Na koniec za pomocą łyżki wymieszaj melisę. Krem wstaw w do lodówki na czas przygotowania reszty elementów.

 

Wycięte wcześniej części ciasta wysmaruj kremem. Przechowuj w lodówce.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0