Ciasto marchewkowe z melisą
- Desery
- 4
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- drobno starta marchew 200 g
- skórka z jednej pomarańczy
- cukier 200 g
- jabłko starte na tarce
- rozpuszczone i ostudzone masło 130 g
- orzechy włoskie (zmielone) 60 g
- jajka 2
- maka pszenna 220 g
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- szczypta soli
- kardamon 3/4 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki
- garść melisy
- mascarpone 250g
- śmietana 36% 120 g
- cukier puder 3 łyżeczki
sposób przyrządzenia
Przygotowanie:
Do misy miksera wbij jajka. Ubij na wysokich obrotach aż masa stanie się gładka i puszysta. Na mniejszej mocy dodawaj powoli cukier. Następnie masło. Wyłącz mikser i za pomocą łyżki wmieszaj marchewkę, orzechy oraz jabłko. Na koniec dodaj mąkę, proszek, sodę, sól, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczową i kardamon. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj, do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Uzyskaną masę przelej do prostokątnej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut do uzyskania czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika do całkowitego wystudzenia ciasta. Za pomocą wykrawaczki do ciastek wytnij z ciasta okrągłe części.
Aby przygotować krem ubij śmietankę. Łyżka po łyżce dodawaj mascarpone- cały czas miksując na niskich obrotach. Wsyp cukier puder. Na koniec za pomocą łyżki wymieszaj melisę. Krem wstaw w do lodówki na czas przygotowania reszty elementów.
Wycięte wcześniej części ciasta wysmaruj kremem. Przechowuj w lodówce.