Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Canelé z tymiankiem

  • Desery
  • 12 szt
  • 60 min

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • tłuste mleko 250 ml
  • jajko
  • zółtko
  • laska wanilii
  • rum 1 łyżeczka
  • cukier 130 g
  • mąka 60 g
  • masło 60 g
  • skórka z pomarańczy

sposób przyrządzenia

W misce połącz jajko, sól i żółtko. Dodaj cukier oraz mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. Do rondla wlej mleko oraz dodaj 30 g masła i wanilię. Wanilię wcześniej przekrój na pół, wydrąż ziarenka, przełóż je i łupinę do garnka. Doprowadź prawie do wrzenia. Wyjmij łupinę. Ostrożnie, powoli wlewaj gorące mleko do wcześniejszej masy. Miksuj na niskich obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudź. Wmieszaj rum, skórkę z pomarańczy oraz tymianek. Wstaw do lodówki na minimum 60 minut.

 

Resztę masła rozpuść. Wysmaruj masłem foremki do ciastek. Wlej ciasto do foremek tak aby pozostawić około 1 cm przestrzeni na górze. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.

 

Ważne aby ciastka z foremki wyjąć kiedy jeszcze są gorące. Wystarczy mocno uderzyć foremkę o blat i powinny gładko wyjść.

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0