Burgery z tymiankiem, rukwią wodną i oregano
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ugotowana kasza jaglana 2 szklanki
- starta marchewka 2 szklanki
- świeży tymianek garść
- świeże oregano garść
- rukiew wodna pęczek
- szalotka 2
- sezam 2 łyżki
- kurkuma łyżka
- garam masala łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- olej 1/4 szklanki
- mąka 3 łyżki
- bułka tarta 1/2 szklanki
- sos sojowy 4 łyżki
- papryczka chili 2 cm
- pieprz do smaku
- czerwone porzeczki 1 szklanka
- woda 1/3 szklanki
- miód 3 łyżki
- ocet winny 1 łyżka
- bułki do burgerów
sposób przyrządzenia
Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Umieść ją w dużej misce. Dodaj posiekaną drobno szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę, mąkę, bułkę tartą, drobno posiekaną papryczkę chili, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj przyprawy i drobno posiekane zioła, masę odstaw do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotuj sos: w rondelku umieść czerwoną porzeczkę, wodę, miód i ocet. Doprowadź do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Na koniec wrzuć 1 łyżeczkę tymianku i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i układaj kotlety warzywne w niewielkich odstępach, tak, aby się nie dotykały. Piecz 30 minut. Przekrój bułkę na pół, połóż kotleta, polej sosem, dodaj rukiew wodną i przykryj drugą częścią bułki.
Przepis i zdjęcie: http://masztalerz.tumblr.com/