Bulion z imbirem i świeżą kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- kurczak 1
- marchewka kilka
- pietruszka 2-3
- seler kawałek
- por 1
- cebula 2
- liść laurowy kilka
- ziele angielskie kilka ziaren
- czarny pieprz kilka ziaren
- sól
- imbir kawałek
- kolendra pęczek
- chili
sposób przyrządzenia
Kurczaka podzielić na kawałki. Warzywa obrać i umyć. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i przypiec na suchej patelni aż się skarmelizuje. Kurczaka i wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodajemy jej tyle by przykrywała wszystkie produkty – zupa najlepsza będzie gotowana bardzo długo na niewielkim ogniu. Czasem gotuję się ją nawet 5 h. Lecz już po 2-3 godzinach osiągniemy świetny efekt. Do przygotowania zupy możemy też wykorzystać szybkowar – przyśpieszy to proces gotowania trzykrotnie. Przed podaniem dodać dużo utartego świeżego imbiru, trochę chili, chwile jeszcze podgrzać i dodać dużo posiekanej świeżej kolendry. Imbirowy bulion to najlepsze lekarstwo na zimowa chandrę i przeziębienie.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński