BRUKSELKA Z TYMIANKIEM
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- brukselka 600 G
- papryczka chili 1/2
- czosnek 4 ząbki
- listki tymianku 1 łyżeczka
- śmietana 30% 300 ml
- olej rzepakowy 5 łyżek
- parmezan garść
- sól i pieprz
- orzechy włoskie
- ulubione pieczywo
sposób przyrządzenia
Brukselkę oraz papryczkę umyj i osusz. Brukselkę przekrój na pół a papryczkę w drobne plastry. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj brukselkę, smaż ją przez 2-3 minuty aż się zarumieni. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili. Smaż przez 1 minutę. Wlej śmietanę, zmniejsz ogień na minimum, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj do momentu aż śmietana zgęstnieje. Wtedy wyłącz ogień. Dodaj tymianek, orzechy i połowę parmezanu. Danie podawaj w towarzystwie pieczywa oraz posypane parmezanem i tymiankiem.