Realizujemy wyłącznie zamówienia od 50 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

BLINY Z ROZMARYNEM

  • święta

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • marchew 3
  • olej rzepakowy 8 łyżek
  • sól wędzona, pieprz
  • rozmaryn posiekany
  • 3 ziarna jałowca
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • gorąca woda 4 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • śmietana lub jogurt roślinny
  • świeże drożdże 15 g
  • łyżeczka cukru
  • napój sojowy 250 g
  • mąka gryczana 50 g
  • mąka pszenna 150g
  • olej rzepakowy
  • 1-2 pomarańcze

sposób przyrządzenia

Dzień wcześniej obierz marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w cienkie wstążki. Włóż do naczynia żaroodpornego. Polej 2-3 łyżkami oleju, dodaj sól wędzoną i pieprz. Połowę rozmarynu posiekaj drobno. Dodaj do marchewek. Natrzyj je i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.

W naczyniu połącz wodę, resztę oleju rzepakowego, ocet, jałowiec, resztkę rozmarynu i sól. Przełóż do naczynia upieczone marchewki. Przykryj naczynie i wystudzone marchewki wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj napój sojowy o temperaturze 43 stopni i 4 łyżki mąki pszennej. Połącz składniki. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodaj olej, sól i obie mąki. Mieszaj aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na 1 godzinę, pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron aż placuszek ładnie się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Blinę podawaj z kleksem śmietany, marchewkowym łososiem, świeżo mielonym pieprzem, cząstką pomarańczy oraz rozmarynem.

udostępnij
Wózek sklepowy
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakypy
0