Biszkopt piernikowy z kremem rodzynkowym z majerankiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jajka 6
- cukier 3/4 szklanki
- mąka pszenna 350 g
- płynny miód 5 łyżek
- przyprawa do piernika 1
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda 1 łyżeczka
- serek mascarpone 400 g
- mielony twaróg 400 g
- miękkie rodzynki 1 szklanka
- cukier puder 1/2 szklanki
- listki majeranku 1/2 doniczki
sposób przyrządzenia
Białka ubijamy z cukrem na gładki krem, po czym dodajemy po jednym żółtku, dalej ubijając. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 30 minut. Po wystudzeniu foremką wykrawamy koła z biszkoptu i przekrawamy je na 3 części.Serki miksujemy blenderem z rodzynkami i cukrem, dodajemy posiekane listki majeranku i takim kremem przekładamy koła biszkoptów. Możemy posypać cukrem pudrem.
* z formy 29×24 cm powinno wyjść 9 porcji
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com