Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- świeża pietruszka
- świeża kolendra
- pomidory w puszcze 800 g
- czerwone pesto 190g
- cebula
- czerwona papryka
- olej rzepakowy
- czerwona soczewica 250 g
- woda 125 ml
- czosnek 4 ząbki
- sól i pieprz
- słodka papryka 1,5 łyżeczki
- ostra papryka 0,5 łyżeczki
- nachosy
- gęsty jogurt naturalny kilka łyżek
sposób przyrządzenia
Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, paprykę i czosnek. Dodaj porządną szczyptę soli. Smaż przez 2 minuty. Wsyp soczewicę i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj pomidory w puszce i pesto. Wlej wodę i na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając gotuj aż soczewica zmięknie. Po tym czasie dopraw przyprawami. Pietruszkę i kolendrę posiekaj i wmieszaj w gotowe danie. Danie podawaj z kleksem jogurtu i nachosami