Początek wiosny to czas, kiedy w każdym zakamarku czuć roślinną świeżość. Tym bardziej kuchnia czeka, by wybuchnąć wiosennymi aromatami. Nadchodzące Święta Wielkanocne stwarzają do tego mnóstwo okazji, a w przygotowaniu tradycyjnych świątecznych potraw w ich pachnącej wiosną odsłonie, nie sprawdzi się lepiej nic niż świeże zioła!
Oto kulinarne pomysły na to jak w oka mgnieniu przemienić Wielkanocne śniadanie w pełną świeżości po brzegi ucztę.
Ziołowy majonez na dwa sposoby
Faszerowane jaja czy domowa jarzynowa sałatka, aż proszą się, by dodać im wiosennego polotu. Szybko i prosto zrobimy to, przygotowując i dodając do nich majonez w ziołowej wersji. Z pewnością wywoła to miłe zaskoczenie na twarzach (i podniebieniach) gości oraz domowników.
Ziołowy majonez przygotować można na dwa sposoby: wykorzystując gotowy i łącząc go z listkami świeżych ziół lub robiąc domową wersję na bazie oleju.
Propozycja pierwsza: Majonez bazyliowy
Składniki
1 szklanka majonezu (gotowego lub domowego)
1 pęczek bazylii (około 1 szklanka listków)
Majonez należy zblendować dokładnie z listkami bazylii. Przygotowując mniejszą porcję, można również użyć moździera, rościerając z majonezem poszatkowane liście.
Propozycja druga: Domowy majonez z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
100 g świeżego czosnku niedźwiedziego
450 ml oleju rzepakowego
3 żółtka
1 łyżeczka musztardy (np. dijon)
2 łyżeczki octu (np. jabłkowego)
Sól i czarny pieprz do smaku
Czosnek niedźwiedzi należy opłukać i zblanszować przez około 30 sekund w mocno osolonej wrzącej wodzie. Po tym czasie przełożyć liście do schłodzonej wody z lodem. Osuszony i posiekany czosnek włożyć do naczynia blendera, dodając olej rzepakowy. Blendować z małą prędkością, zwiększając stopniowo moc blendera. Kiedy olej uzyska jasny zielony kolor, przecedzić liście przez drobne sitko.
W następnej kolejności należy wymieszać żółtka, musztardę i ocet na gładką masę. Blendować, wlewając powoli małym strumieniem zielony olej. Po 20 – 30 sekundach majonez jest gotowy, by serwować go na wielkanocnych jajkach czy mięsach.
Wielkanocne jaja z farszem pełnym ziół
Jak odmienić „obowiązkowe” faszerowane jajka? Oprócz dodatku zielonego majonezu, tradycyjne jaja przemienimy w ich w pełni wiosenną wersję, przygotowując farsz z dużą ilością pachnących szczypiorku, pietruszki czy kolendry.
Składniki
6 jaj
3 łyżki jogurtu naturalnego
garści świeżych ziół: szczypiorku, kolendra, mięty, pietruszki itp.
sól i czarny pieprz do smaku
Po ugotowaniu jaj na twardo, oddzielone żółtka zblendować na gładko z jogurtem i ziołami. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziać pastą białka i udekorować bazyliowym majonezem lub świeżym groszkiem czepnym, posiekanym szczypiorkiem czy natką.
Coś na słodko, czyli orzechowy mazurek ze świeżymi listkami
Święta nie mogą się obyć bez kruchego mazurka. I do tej świątecznej pozycji idealnie pasują świeże zioła. W jakim połączeniu? Oto nasza propozycja.
Składniki
5-6 łyżek mąki orzechowej
2 łyżki śmietanki lub mleka roślinnego
2 łyżki masła/masła roślinnego
szczypta kardamonu
2 szczypty soli
na wierzch:
mocno gorzka czekolada
domowa kwaśna konfitura
świeży tymianek, mięta, bazylia, oregano – dobrać rodzaj najlepiej pasujący do wybranej konfitury
Wszystkie produkty oprócz dodatków połączyć w misce i uformować ciasto. Po zawinięciu w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy z papierem do pieczenia. Piec w 200-220 stopniach przez około 15 minut do zarumienienia.
Upieczony spód posmarować równomiernie konfiturą, a następnie oblać cienką warstwą czekolady.
Udekorować obficie listkami ziół, by jak najszybciej przywołać wiosnę – nie tylko na wielkanocnym stole.
W każdym przepisie pasować będą dowolne ulubione świeże zioła! Granice w tworzeniu wariacji przepisów wyznacza jedynie nasza kulinarna wyobraźnia.