Wiosna to czas odrodzenia i nowych początków, nie tylko w przyrodzie, ale i na talerzu. Po zimowym okresie obfitującym w rozgrzewające cięższe potrawy, organizm sam daje znać, że wraz z wydłużaniem się dni nasila się potrzeba czegoś lekkiego, świeżego i gęstoodżywczego.

Nie bez przyczyny w okolicach pierwszego dnia wiosny „on top” na kulinarnej liście pojawia się jajko – symbol nowego życia. To jeden z najbardziej bogatoodżywczych składników diety, jakie oferuje natura i mimo, że jako takie nie jest kojarzone z tą nazwą, bez wątpienia zasługuje na miano superfood. Lekkostrawne białko z pełnym aminogramem o dużej biodostępności, kluczowe dla zdrowia kwasy tłuszczowe, źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz witaminy z gr B, bogactwo żelaza, fosforu i cynku. To wszystko znajdziemy pod delikatną skorupką.

Czy jajko jest jednak idealnym źródłem wszystkich ważnych składników odżywczych?

Mimo licznych zalet, jaja zawierają w sobie substancje antyodżywcze takie jak awidyna ograniczające wchłanianie niektórych witamin i minerałów. Dodatkowo jajko jako produkt odzwierzęcy nie zapewnia żadnych ilości błonnika pokarmowego kluczowego dla regulacji wchłaniania cholesterolu, zdrowia jelit czy uczucia sytości. W jajku nie znajdziemy również witaminy C ani wielu polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym pełniących niezastąpioną rolę w zapobieganiu stanom zapalnym, szczególnie groźnym przy znacznym spożyciu tłuszczy odzwierzęcych.

Jednak we wspomniane składniki i błonnik obfitują roślinne superfoods, czyli świeże zioła i mikroliście, w których drobnych strukturach natura upakowała wszystko to, czego produkty roślinne powinny nam dostarczyć.

Jak konkretne zioła wzbogacą odżywczo jajeczne potrawy?

Szczypiorek

Subtelnie ostry w smaku szczypiorek jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza A i C, oraz minerałów, takich jak żelazo i potas.

Oregano

Stanowi rewelacyjne źródło witaminy C, dostarcza witaminy A i E oraz wapń. Co więcej, oregano zawiera tymol o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych oraz kryje w sobie fitosterole i flawonoidy o antyoksydacyjnym działaniu.

Bazylia

W każdej odmianie bazylii zawarte są flawonoidy zapewniające ochronę dla organizmu na poziomie komórkowym. Dodatkowo liście bazylii to skoncentrowana dawka witaminy K.

Natka pietruszki

Pod kątem wartości odżywczych prześciga niejedno z ziół. Jest skarbnicą folianów, witamin A, K, C oraz żelaza. Świetna synergia dwóch ostatnich substancji sprawia, że natka to czołowe ziele, które wspomaga tak ważną gospodarkę żelazową.

Lubczyk

Dzięki swoim olejkom eterycznym lubczyk zadziała łagodząco i odtruwająco, wspomagając trawienie i wydalanie produktów przemiany materii.

Mikroliście groszku

Stanowią wartościowe i łatwostrawne źródło błonnika i białka roślinnego. Dodatek mikroliści to prosty sposób na zwiększenie różnorodności pokarmów roślinnych, kluczowej dla zdrowia przewodu pokarmowego.

Jajko jako baza dania, pęczki posiekanych ziół, mikroliście posypane na wierzchu i świeżotłoczony olej roślinny  to właśnie bogatoodżywczy pokarm, na który na wiosnę ogromną chęć ma organizm.

 

Ziołowa pasta jajeczna z awokado

5 jaj ugotowanych na półmiękko
dobrej jakości oliwa
awokado
garść mikroliści
po pęczku bazylii i natki pietruszki
kilka gałązek świeżego oregano/tymianku (lub inne ulubione zioła)
sól i pieprz do smaku

Awokado pokrój na kawałki i dodaj do jajek rozgniecionych widelcem i wymieszanych z oliwą i posiekanymi ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz również wcisnąć ząbek czosnku lub dodać sok z cytryny. Pastą podawaj na pierzynce z mikroliści i posyp dodatkowymi listkami ulubionych ziół.