Czerwona bazylia – kuzynka klasycznej, zielonej bazyli

Czerwona bazylia to mniej znana kuzynka klasycznej, zielonej odmiany. Zachwyca nie tylko intensywnym, lekko anyżkowym aromatem, ale też pięknym, głębokim kolorem liści. To zioło, które potrafi odmienić smak i wygląd potrawy.

Ciekawostki

  • W starożytności uważano, że czerwona bazylia symbolizuje szczęście i ochronę przed złą energią.

  • W ogrodzie odstrasza komary i muchy.

  • Idealnie komponuje się z owocami i wyrazistymi serami.

Właściwości zdrowotne

Czerwona bazylia zawiera sporo antyoksydantów, witamin A, K, C , składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas i wapń oraz olejków eterycznych wspomagających trawienie. Działa przeciwzapalnie i uspokajająco.

Dzięki dużej zawartości beta-kariofilenu (BCP) jest bardzo przydatna w  leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit, a także zapaleniu pęcherza, stwardnienia rozsianego, HIV i stanów otępienia.

Czerwona bazylia posiada właściwości odmładzające, a ekstrakt z jej liści zapobiega szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki w sercu, mózgu i wątrobie.

Do czego jej używać?

  • Dania: Świetna do sałatek, carpaccio z buraka, serów pleśniowych, makaronów i dań z grilla.

  • Napoje: Rewelacyjnie smakuje w lemoniadzie, koktajlach owocowych, a także w domowych syropach i drinkach.

Sałatka z karmelizowaną gruszką, halloumi i czerwoną bazylią

Składniki:

  • 2 garści rukoli

  • 1 dojrzałe awokado

  • 2 gruszki

  • 1 op.sera halloumi

  • garść orzechów włoskich

  • kilka listków czerwonej bazylii Baziółka

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyzki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sok z ½ cytryny

  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Gruszkę kroimy w plastry, układamy na patelni i polewamy miodem. Karmelizujemy po kilka minut z każdej strony aż się zarumieni. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy lub smażymy na suchej patelni. Na talerz wykładamy rukolę, plasterki awokado, karmelizowaną gruszkę i halloumi. Posypujemy posiekanymi orzechami i listkami czerwonej bazylii. 

W miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę przed podaniem.