Czerwona bazylia to mniej znana kuzynka klasycznej, zielonej odmiany. Zachwyca nie tylko intensywnym, lekko anyżkowym aromatem, ale też pięknym, głębokim kolorem liści. To zioło, które potrafi odmienić smak i wygląd potrawy.
Ciekawostki
-
W starożytności uważano, że czerwona bazylia symbolizuje szczęście i ochronę przed złą energią.
-
W ogrodzie odstrasza komary i muchy.
-
Idealnie komponuje się z owocami i wyrazistymi serami.
Właściwości zdrowotne
Czerwona bazylia zawiera sporo antyoksydantów, witamin A, K, C , składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas i wapń oraz olejków eterycznych wspomagających trawienie. Działa przeciwzapalnie i uspokajająco.
Dzięki dużej zawartości beta-kariofilenu (BCP) jest bardzo przydatna w leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit, a także zapaleniu pęcherza, stwardnienia rozsianego, HIV i stanów otępienia.
Czerwona bazylia posiada właściwości odmładzające, a ekstrakt z jej liści zapobiega szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki w sercu, mózgu i wątrobie.
Do czego jej używać?
-
Dania: Świetna do sałatek, carpaccio z buraka, serów pleśniowych, makaronów i dań z grilla.
-
Napoje: Rewelacyjnie smakuje w lemoniadzie, koktajlach owocowych, a także w domowych syropach i drinkach.
Sałatka z karmelizowaną gruszką, halloumi i czerwoną bazylią
Składniki:
-
2 garści rukoli
-
1 dojrzałe awokado
-
2 gruszki
-
1 op.sera halloumi
-
garść orzechów włoskich
-
kilka listków czerwonej bazylii Baziółka
-
1 łyżeczka masła
-
1 łyżka miodu
-
2 łyzki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka musztardy
-
sok z ½ cytryny
-
sól, pieprz