Czerwona bazylia to mniej znana kuzynka klasycznej, zielonej odmiany. Zachwyca nie tylko intensywnym, lekko anyżkowym aromatem, ale też pięknym, głębokim kolorem liści. To zioło, które potrafi odmienić smak i wygląd potrawy.

Ciekawostki

  • W starożytności uważano, że czerwona bazylia symbolizuje szczęście i ochronę przed złą energią.

  • W ogrodzie odstrasza komary i muchy.

  • Idealnie komponuje się z owocami i wyrazistymi serami.

Właściwości zdrowotne

Czerwona bazylia zawiera sporo antyoksydantów, witamin A, K, C , składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas i wapń oraz olejków eterycznych wspomagających trawienie. Działa przeciwzapalnie i uspokajająco.

Dzięki dużej zawartości beta-kariofilenu (BCP) jest bardzo przydatna w  leczeniu zapalenia stawów i chorób zapalnych jelit, a także zapaleniu pęcherza, stwardnienia rozsianego, HIV i stanów otępienia.

Czerwona bazylia posiada właściwości odmładzające, a ekstrakt z jej liści zapobiega szkodom wyrządzanym przez wolne rodniki w sercu, mózgu i wątrobie.

Do czego jej używać?

  • Dania: Świetna do sałatek, carpaccio z buraka, serów pleśniowych, makaronów i dań z grilla.

  • Napoje: Rewelacyjnie smakuje w lemoniadzie, koktajlach owocowych, a także w domowych syropach i drinkach.

Sałatka z karmelizowaną gruszką, halloumi i czerwoną bazylią

Składniki:

  • 2 garści rukoli

  • 1 dojrzałe awokado

  • 2 gruszki

  • 1 op.sera halloumi

  • garść orzechów włoskich

  • kilka listków czerwonej bazylii Baziółka

  • 1 łyżeczka masła

  • 1 łyżka miodu

  • 2 łyzki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sok z ½ cytryny

  • sól, pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło. Gruszkę kroimy w plastry, układamy na patelni i polewamy miodem. Karmelizujemy po kilka minut z każdej strony aż się zarumieni. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy lub smażymy na suchej patelni. Na talerz wykładamy rukolę, plasterki awokado, karmelizowaną gruszkę i halloumi. Posypujemy posiekanymi orzechami i listkami czerwonej bazylii. 

W miseczce mieszamy oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę przed podaniem.