Jeżeli istniał by konkurs na miss ziół to z pewnością wygrała by go bohaterka dzisiejszej sałatki…..grecka bazylia i jak każda miss wchodząc do pomieszczenia zwraca na siebie uwagę. Smukłe łodygi, drobne pociągające listki które idealnie nadają się do dekoracji no i aromat który po lekkim dotknięciu roznosi się nad całą kuchnią. Cieszy oko w każdym daniu gdyż drobne liście nadają finezji każdej letniej potrawie tam gdzie ogórek, melon, arbuz, kabaczek i papryka tam ona świetnie potrafi podkręcić smak swoim towarzystwem. Jak wpadną oliwki lub czosnek to ona się nimi zajmie. Nadaje inny wymiar klasycznym znaczeniom takim jak rosół, chłodnik litewski, pasta jajeczna, modra kapusta czy devolay. A skoro miss to i na imprezach bryluje….dodana do wszystkich mieszanek sweet and sour czy też bittersów idealnie podkręca imprezę. Dziś proponuję aby ochłonąć razem z nią i arbuzem i przenieść się do cienia!!!
Idealna sałatka na upalne dni:

Ćwiartka arbuza
1 zielony ogórek
250g sera solan lub feta
1/2 czerwonej cebuli
1 doniczka greckiej bazylii
200g drylowanych oliwek kalamata
50ml oliwy
Pieprz świeżo mielony

Ogórka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój razem z arbuzem w bardzo grubą kostkę, podobnie pokrój ser. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z posiekaną grecką bazylią. Do miski przełóż wszystkie składniki, dodaj całe oliwki oraz oliwę, wymieszaj, dopraw pieprzem i odstaw do lodówki na 20min. Podawaj z chrupiącą grzanką. Ps świetnie uzupełnia grillowane potrawy….łososia, drób i wieprzowinę