Świeży smak, rześkie wiosenne aromaty, bogactwo substancji dla zdrowia i lekkość, które zyskują dania z każdą „szczyptą” świeżych ziół zaczarowują posiłki przygotowane nawet z najprostszych składników. Świeże zioła możemy posypać na dania „on top”, dodać do gotującego się gulaszu czy zup, zapiec z mięsem lub warzywami, ale jest też inny kulinarnego grzechu warty sposób…

Nieoczywistym, a niezwykle urozmaicającym kuchnię trikiem na przemycenie ziołowych subtelnych nut są aromatyzowane oleje. W każdej kuchni, w której wypróbowano je raz, z pewnością zagościły na stałe! Kto nie miał jeszcze okazji spróbować, niech zrobi to jak najszybciej, a nie pożałuje ani przez chwilę.

Aromatyzowane świeżymi ziołami oleje najlepiej przygotować samemu. Pozwala to stworzyć własną ulubioną kompozycję smaków. Do tego mamy pewność, że olej taki jest świeży.

Jak przygotować ziołowy olej? To proste!

Najważniejsze, by wybrać ulubione świeże zioła lub ich bukiet. Oto propozycje połączeń: szczypiorek i koper; rozmaryn, tymianek, szałwia;  oregano, bazylia i oliwki.

W wersji 1 umyj liście ziół oraz dodatki (np. ząbek czosnku czy papryczkę chilii) i pozwól im wyschnąć przez noc. Delikatnie spłaszcz liście klaskając w dłonie, by „uwolnić” ich olejki. Następnie umieść je w szklanym słoiku.

Wypełnij słój oliwą z oliwek lub innym ulubionym olejem roślinnym i zamknij szczelną pokrywką. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przez 1-2 tygodnie. Możesz sprawdzać smak oleju co kilka dni, by zobaczyć, jak stopniowo przechodzi ziołowym aromatem.

Wersja 2 to szybszy sposób, jednak wymaga podgrzania oleju:
Spłaszcz liście ziół, klaszcząc, by uwolnić ich olejki. W małym rondlu na małym ogniu, powoli doprowadź oliwę do wrzenia. Dodaj zioła i gotuj przez dwie minuty. Wystudź, przelej do szklanego naczynia. Stosuj od zaraz.

Jakie oleje sprawdzą się najlepiej? Oprócz oliwy z oliwek, która będzie świetnie pasować do każdej ziołowej kompozycji, wypróbować możesz olej z awokado lub olej rzepakowy. Najlepszy wybór to oleje łagodne, których smak nie zdominuje dodatku ziół.

Zastosowanie aromatyzowanych olejów w kuchni nie ma granic:

Ziołowy olej to świetna gotowa marynata do kurczaka, wołowiny, ryb i warzyw.

Użyj aromatyzowany olej jako gotowy dressing do sałatki – dodasz smaku po brzegi najprostszym kompozycjom warzyw.

Maczając pieczywo w ziołowym oleju, zrób sobie oryginalną przystawkę czy tapas.

Polej ziołową oliwą makaron lub pizzę – nie żałuj sobie wspaniałych aromatów!