Rozmarynowa gorąca czekolada
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- śmietana 30% 2 opakowania
- czekolada deserowa 150
- mleko sojowe (lub krowie) 1/2 szklanki
- rozmaryn 4 gałązki
- cukier puder 2 łyżki
- *ewentualnie likier (typu Baileys) 2 kieliszki
sposób przyrządzenia
Gałązki rozmarynu płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śmietanę przelewamy do garnka i umieszczamy w nim rozmaryn, podgrzewamy. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym całość przelewamy do szczelnie zamykanego naczynia i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy śmietanę z lodówki, usuwamy gałązki rozmarynu i znów podgrzewamy, dodając mleko, połamaną czekoladę i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia. Przed podaniem możemy dolać do czekolady 2 kieliszki likieru.
Z przepisu powinno wyjść ok 400-500 ml czekolady.
Zdjęcie i przepis: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com