Grillowane karczochy z sosem bazyliowym
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- duży karczoch 2
- sól i pieprz do smaku
- bazylia grecka pęczek
- sok z jednej cytryny
- oliwa
- czosnek ząbek
- olej do smażenia łyżka
sposób przyrządzenia
W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp pół łyżeczki soli. Jak się zagotuje, umieść w garnku karczochy. Gotuj aż ich płatki będą z łatwością odrywać się od całości. W moździerzu umieść bazylię, szczyptę, soli, pieprz, sok z cytryny, oliwę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ucieraj aż nabierze konsystencję sosu, dolej oliwy jeśli jest taka potrzeba. Wyjmij karczochy, przekrój je na pół. Rozgrzej patelnię grillową, wlej dwie łyżki oleju. Połóż karczochy i smaż aż się zarumienią. Podawaj skropione sosem. Serce karczochów zjedz na koniec, polej je sosem bazyliowym.
Przepis i zdjęcie: http://masztalerz.tumblr.com/