Zupa z rukwi wodnej z porem i ziemniakami
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- rukiew wodna 4 doniczki
- masło 2 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- duża cebula 2
- por (tylko jasne części) 2
- ziemniak 3
- czosnek ząbek
- bulion (warzywny lub drobiowy) 1 litr
- sól i pieprz do smaku
- cytryna 1
sposób przyrządzenia
Masło z oliwą rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, pory i smażyć aż będą miękkie, ale nie zaczną się rumienić. Dorzucić obrane i pokrojone ziemniaki. Zalać wszystko bulionem i gotować aż ziemniaki będą miękkie, około 15 minut. Pod koniec gotowania dorzucić listki z 3 doniczek rukwi wodnej (usuwając sztywne łodyżki). Wszystko zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i dorzucić listki rukwi z ostatniej doniczki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić dodatkowo bulionem. Podawać od razu skropioną sokiem z cytryny i ewentualnie łyżką śmietany.
Przepis i zdjęcie: Zosia Różycka i Ola Szwarc