Rozmarynowa focaccia
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- mąka pszenna razowa 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna biała 1 szklanka
- drożdże 20 g
- ciepła woda ok 150 ml
- świeży rozmaryn kilka gałązek
- cukier 1 łyżka
- oliwa 2-3 łyżki
- sól 1 płaska łyżeczka
- oliwa do smarowania
sposób przyrządzenia
Drożdże rozkrusz i wymieszaj w miseczce z łyżką cukru i ciepłą wodą. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans, aby zaczęły pracować. Obie mąki przesiej do głębokiej miski. Dodaj sól, oliwę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie swobodnie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodaj wodę lub mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Pod koniec dodaj listki rozmarynu. Odstaw do wyrośnięcia. Dużą stolnicę posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na 1 duży lub 2 mniejsze placki. Przełóż na wyłożoną papierem blachę i zrób zagłębienia. Posmaruj wierzch ciasta oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 190-200 stopni aż focaccia się lekko zrumieni. Doskonale smakuje na gorąco i na zimno! Aby uzyskać inny smak focacci możesz dodawać różne świeże zioła do ciasta, np. bazylię, tymianek, oregano, lubczyk. Sprawdzą się także połączenia ziół z suszonymi pomidorami i oliwkami. Eksperymentuj!