Aromatyczny bulion wołowy
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- woda 4 l
- szponder wołowy 700 g
- duża cebula 1
- świeży imbir 5 cm
- anyż 1 gwiazdka
- marchewka 2
- pietruszka 2
- seler 1
- pieczarki 8
- świeża kolendra
- świeży soliród
- trawa cytrynowa 1
- czosnek 2 ząbki
- zielony ogórek 1
- papryczka chili 1
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Mięso gotujemy przez 5 minut, odcedzamy. Zalewany świeżą wodą (4l) dodajemy opaloną cebulę, imbir, anyż, rozgniecioną trawę cytrynową i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie do bulionu dodajemy obraną marchewkę, selera oraz pietruszkę i gotujemy przez godzinę, odcedzamy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do miseczki nakładamy pokrojonego w plastry ogórka i pieczarki, posiekaną papryczkę chili, kolendrę i zblanszowany soliród, całość zalewamy bulionem.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński