frittata z pietruszką
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- jajek 9 sztuk
- śmietana 18% 300g
- parmezan 100g
- czerwona cebula
- papryczka chili
- pomidorki koktajlowe 2 garści
- pietruszka 3/4 pęczka
- sól i pieprz do smaku
sposób przyrządzenia
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wbij jajka, dodaj 3/4 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Roztrzep jajka. Dodaj śmietanę i połącz składniki. Cebulę pokrój w piórka, a pomidorki przekrój na pół. Pietruszkę i chili posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce i wmieszaj w masę jajeczną. Do masy dodaj resztę składników i delikatnie połącz. Całość przelej do formy. Piecz przez 30 minut. Frittatę możesz jeść gorącą i na zimno.