sałata ze szparagami i pietruszką
- Sałaty
- 4
- 0,5h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- sos:
- pietruszka 1 pęczek
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- olej 60 ml
- majonez 1 czubata łyżka
- sól i pieprz do smaku
- sałatka:
- młode ziemniaki 10 sztuk
- pietruszka garść
- szparagi 1 pęczek
- rzodkiewka 1 pęczek
- biała cebula 1/2
- ser feta 100 g
- olej rzepakowy do smażenia
sposób przyrządzenia
Aby przygotować sos, do kielicha ręcznego miksera wrzuć pietruszkę, majonez, sok z cytryny i olej. Zmiksujna gładką konsystencję. Dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj. Umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Odcedź. Odłam końcówki szparagów, resztę umyj razem z rzodkiewkami. Rzodkiewki przekrój wzdłuż lub na pół, a szparagi w mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Pokrojone warzywa podsmaż, aż lekko zmiękną i się zarumienią.Cebulę pokrój w cienkie plastry. Na talerzu umieść ziemniaki, podsmażone warzywa, cebulę, porwaną pietruszkę i pokrojoną fetę. Całość skrop pietruszkowym sosem.