Canelé z tymiankiem
- Desery
- 12 szt
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- 2 łyżeczki listków tymianku
- tłuste mleko 250 ml
- jajko
- zółtko
- laska wanilii
- rum 1 łyżeczka
- cukier 130 g
- mąka 60 g
- masło 60 g
- skórka z pomarańczy
sposób przyrządzenia
W misce połącz jajko, sól i żółtko. Dodaj cukier oraz mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. Do rondla wlej mleko oraz dodaj 30 g masła i wanilię. Wanilię wcześniej przekrój na pół, wydrąż ziarenka, przełóż je i łupinę do garnka. Doprowadź prawie do wrzenia. Wyjmij łupinę. Ostrożnie, powoli wlewaj gorące mleko do wcześniejszej masy. Miksuj na niskich obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Wystudź. Wmieszaj rum, skórkę z pomarańczy oraz tymianek. Wstaw do lodówki na minimum 60 minut.
Resztę masła rozpuść. Wysmaruj masłem foremki do ciastek. Wlej ciasto do foremek tak aby pozostawić około 1 cm przestrzeni na górze. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.
Ważne aby ciastka z foremki wyjąć kiedy jeszcze są gorące. Wystarczy mocno uderzyć foremkę o blat i powinny gładko wyjść.