ONIGIRAZU Z KOLENDRĄ
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- arkusz nori 6-8 szt
- świeża kolendra
- szczypiorek
- ogórek zielony
- wędzone tofu 270 g
- wasabi 4 łyżeczki
- ryż do sushi 250 g
- majonez 6 łyżek
- ostry sos 1,5 łyżeczki
- folia spożywcza
- olej rzepakowy
sposób przyrządzenia
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wystudź. Tofu pokrój w szerokie plastry i podsmaż na patelni aż się zarumieni. Ogórka pokrój wzdłuż. Arkusz folii spożywczej rozłóż na blacie. Przykryj 1 arkuszem nori. Na środku ułóż na kształt kwadratu 3-4 łyżki ryżu, dociśnij tofu, posmaruj wasabi. Na to połóż zioła, ogórek, przykryj taką samą ilością ryżu. Szczelnie zawiń nori. Ciasno opatul folią i odstaw na 15 minut (możesz przechowywać w lodówce kilka dni). W misce połącz majonez z ostrym sosem. Onigirazu przekrój na pół i podawaj z sosem