BLINY Z ROZMARYNEM
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- marchew 3
- olej rzepakowy 8 łyżek
- sól wędzona, pieprz
- rozmaryn posiekany
- 3 ziarna jałowca
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- gorąca woda 4 łyżki
- sól 1/2 łyżeczki
- śmietana lub jogurt roślinny
- świeże drożdże 15 g
- łyżeczka cukru
- napój sojowy 250 g
- mąka gryczana 50 g
- mąka pszenna 150g
- olej rzepakowy
- 1-2 pomarańcze
sposób przyrządzenia
Dzień wcześniej obierz marchewki. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w cienkie wstążki. Włóż do naczynia żaroodpornego. Polej 2-3 łyżkami oleju, dodaj sól wędzoną i pieprz. Połowę rozmarynu posiekaj drobno. Dodaj do marchewek. Natrzyj je i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.
W naczyniu połącz wodę, resztę oleju rzepakowego, ocet, jałowiec, resztkę rozmarynu i sól. Przełóż do naczynia upieczone marchewki. Przykryj naczynie i wystudzone marchewki wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj napój sojowy o temperaturze 43 stopni i 4 łyżki mąki pszennej. Połącz składniki. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodaj olej, sól i obie mąki. Mieszaj aż składniki się połączą. Odstaw ciasto na 1 godzinę, pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Na patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron aż placuszek ładnie się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Blinę podawaj z kleksem śmietany, marchewkowym łososiem, świeżo mielonym pieprzem, cząstką pomarańczy oraz rozmarynem.