Mini tarty z melisą i limonką
- Desery
- 4 porcje
- 60 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- migdały 100 g
- wiórki kokosowe 60 g
- daktyle bez pestek 100 g
- margaryna do pieczenia/olej 2 łyżki
- sól szczypta
- nerkowce(moczone przez noc) 100g
- dojrzałe awokado 2
- margaryna 60g
- soku z limonki 3 łyżki
- łyżeczka startej skórki z limonki
- duża garść świeżej melisy (posiekanej)
- miod lub syrop klonowy 100 g
sposób przyrządzenia
Migdały, wiórki kokosowe i sól mielimy w blenderze na proszek. Dodajemy daktyle i margarynę lub olej kokosowy i miksujemy całość do uzyskania lepkiej masy. Formę na 12 babeczek wykładamy papierowymi wkładami i na ich dnie umieszczamy masę, ugniatając ją porządnie palcami. W tym czasie miksujemy w blenderze składniki na masę. Pozwalamy blenderowi pracować 1-1,5 minuty, by całość była gładka, bez grudek. Masę wylewamy do foremek, a wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi i startą skórką limonki. Formę umieszczamy w zamrażalniku na ok. godzinę. Tarty wyjmujemy 10 minut przed podaniem, by nieco się rozmroziły.
Przepis: Żaneta Rzezińska /Oh Meal