Realizujemy wyłącznie zamówienia od 80 złotych. Teren dostawy Warszawa + 20km od granic miasta.

Szakszuka z majerankiem i rozmarynem

Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!

Zapraszamy do sklepu

składniki

  • papryka czerwona 1
  • pomidory 5
  • cebula 1
  • posiekany rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • majeranek 1/2 garści
  • jajka 2-3
  • za'atar 1-2 łyżki
  • masło klarowane 2 łyżki
  • pieczywo
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka łyżeczkę
  • papryka wędzona 1/2 łyżeczki

sposób przyrządzenia

Cebulę pokrój w piórka. Paprykę i pomidory w kostkę. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć cebulę i rozmaryn. Od razu dodaj szczyptę soli. Podsmaż chwilę aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojoną paprykę, słodką i wędzoną. Smaż przez 2 minuty. Na koniec wrzuć pomidory. Szakszukę gotuj aż nadmiar wody odparuje. Dodaj sól i pieprz. Szakszukę przełóż do żaroodpornych pojemników, wbij jajka i piecz aż się zetną w temperaturze 220 stopni. Danie podawaj z chlebem posypane za’atarem i majerankiem.

Przepis i zdjęcie: Anna Mastalerz i Kamil Roszczyk
www.fotografiamasztalerz.pl

udostępnij
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Kontynuuj zakupy
0