UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Maślano-ziołowe drożdżowe muffiny z orzechami

składniki

  • mąka pszenna typu 750 150 g
  • mąka zwykła pszenna (np. Szymanowska) 150 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • suche drożdże 1 i 1/2 łyżeczki
  • sól 1 i 1/2 łyżeczki
  • ciepła woda 1/2 szklanki
  • miękkie masło 200 g (150 g + 50 g)
  • posiekany tymianek
  • posiekana bazylia
  • posiekane orzechy włoskie szklanka

sposób przyrządzenia

Masło wystawiamy z lodówki na ok. 2-3 godziny przed przygotowywaniem muffinów.  Mąki, cukier, drożdże i sól mieszamy w misce, dodajemy ½ szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto, dodajemy 50 g miękkiego masła. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie sprężyste, po czym formujemy kulę i odstawiamy w misce do wyrośnięcia (ok. 45 min). Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na bardzo cienki prostokąt (1 cm, możemy użyć do tego maszynki do makaronu) smarujemy go masłem, posypujemy orzechami i posiekanymi ziołami, zawijamy wzdłuż długiego boku i dzielimy na pół (wzdłuż), każdą część zwijamy i umieszczamy w formie na muffinki. Zostawiamy do wyrośnięcia kolejne 30 min. Pieczemy 20-25 min. w 200 st.

Przepis i zdjęcie: Dominika Piwowar
www.muffinkarnia.com

udostępnij