UŻYWAMY CIASTECZEK.

Więcej na stronie polityka prywatności

Bulion z imbirem i świeżą kolendrą

składniki

  • kurczak 1
  • marchewka kilka
  • pietruszka 2-3
  • seler kawałek
  • por 1
  • cebula 2
  • liść laurowy kilka
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • czarny pieprz kilka ziaren
  • sól
  • imbir kawałek
  • kolendra pęczek
  • chili

sposób przyrządzenia

Kurczaka podzielić na kawałki. Warzywa obrać i umyć. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i przypiec na suchej patelni aż się skarmelizuje. Kurczaka i wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodajemy jej tyle by przykrywała wszystkie produkty – zupa najlepsza będzie gotowana bardzo długo na niewielkim ogniu. Czasem gotuję się ją nawet 5 h. Lecz już po 2-3 godzinach osiągniemy świetny efekt. Do przygotowania zupy możemy też wykorzystać szybkowar – przyśpieszy to proces gotowania trzykrotnie. Przed podaniem dodać dużo utartego świeżego imbiru, trochę chili, chwile jeszcze podgrzać i dodać dużo posiekanej świeżej kolendry. Imbirowy bulion to najlepsze lekarstwo na zimowa chandrę i przeziębienie.

Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fot. Kamil Zieliński

udostępnij