Równie zdrowy jak szpinak choć dużo mniej popularny. Kwaśny i lekko zadziorny w smaku nie pozwala pomylić go z żadną inną rośliną! Pierwotnie znany jako łąkowy chwast zaczął być wykorzystywany jako składnik potraw w starożytności. Jego dzikie odmiany rosnące w formie rozety z szerokimi, strzałkowatymi liśćmi znaleźć można niemal na całym świecie. W Polsce zdobył popularność dzięki swoim kwaskowatym nutom, które idealnie przełamują bogate, kremowe potrawy, nadając im wyrazisty charakter. Jednak na smaku się nie kończy! Szczaw oferuje szereg wartości odżywczych. Bogaty w witaminy A i C, a także potas i magnez, już w medycynie tradycyjnej wykorzystywany był w leczeniu różnych dolegliwości.

Oto kilka z jego szczególnych prozdrowotnych właściwości:

– Naturalna kwasowość szczawiu może wspomagać trawienie oraz lekko pobudzać apetyt.
– Działanie oczyszczające pomaga wypłukać toksyny i nadmiar płynów.
– Właściwości przeciwutleniające, które szczaw zawdzięcza flawonoidom i polifenolom, stwarzają ochronę przed stanami zapalnymi.

Szczaw obfituje również w garbniki. Mają one pozytywne właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego. Trzeba jednak pamiętać, że są to substancje wiążące wapń, stąd rozsądny umiar w spożyciu posłuży na zdrowie.

W świecie kulinariów bez dwóch zdań szczaw utożsamiany jest z orzeźwiającą zupą szczawiową – doskonałą wiosenno-letnią porą. Jednak na zupie nie warto poprzestawać. Z liści szczawiu komponować można pasty do kanapek i koniecznie… serwować je z jajkiem.

A może sałatka na gorące dni ze szczawiem w roli głównej? Nic prostszego! Kilka garści zielonych liści, słodkie sezonowe pomidory, młoda rzodkiewka czy zielone ogórki. Do tego chlust świeżej oliwy i na talerzu w oka mgnieniu pojawia się odżywczy posiłek. Lepiej na słodko-słono? Wystarczy pęczek szparagów i garść soczyście czerwonych truskawek, które na targu leżą w pobliżu majowego szczawiu. Dla dopełnienia balsamiczny sos…. zachwyt grą smaków gwarantowany.

Szczawiowa sałatka ze szparagami, truskawką i malinowym vinegretem

Składniki:

– 2 garści liści szczawiu lub pół na pół ze szpinakiem lub sałatą
– 4-6 sztuk szparagów
– garść truskawek
– płatki migdałów

Sos vinegret:
– 5 łyżek oliwy
– pół szklanki malin lub truskawek
– 2 łyżki octu balsamicznego
– łyżka płynnego miodu
– łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz

Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce. Liście sałaty i szczawiu umyć i osuszyć. Twarde końcówki szparagów ułamać i ugotować do miękkości w wodzie. Wymieszać warzywa z ćwiartkami truskawek, posypać uprażonymi płatkami migdałów i polać malinowym vinegretem.