Słynie nie tylko ze swojego ekstrawaganckiego charakteru, ale i z obfitości w prozdrowotne składniki. Uwielbiana przez miłośników kuchni śródziemnomorskiej, którzy na talerzu żądają wyrazistego i niebagatelnego smaku. Nie ma już chyba wątpliwości, o której z sałat mowa.

Rukolę spośród innych zielonolistnych roślin wyróżniają orzechowe, lekko pikantne nuty. Każdej sałatce, do której wpadnie, z impetem dodaje wyrazistości i chrupkości. Oczywiście nie ogranicza się tylko do smaku! Dorzucając jedynie znikomą ilość kalorii, wzbogaca każde danie w błonnik, fitoskładniki oraz kluczowe w codziennej diecie wapń, potas, kwas foliowy, witaminę K oraz  silnie antyoksydacyjne witaminy A oraz C. Co więcej posiada udowodnione w nauce właściwości antykancerogenne.

Rukola smakuje doskonale skąpana obficie w oliwie z pierwszego tłoczenia i occie balsamicznym z dodatkiem soli. Mając jednak na uwadze jej subtelną pikanterię,  można charakter rukoli zbalansować nieco bardziej łagodnym w smaku towarzystwem. Sprawdzi się doskonale jako baza dla bardziej treściwych dań z dodatkiem słodkawych pomidorków koktajlowych, delikatnie grillowanego kurczaka i zrumienionych orzechów włoskich czy pestek dyni. Nie tylko ze względu na smak, ale także kształt oraz kolor, rukola nie mniej intrygująco zaprezentuje się wśród cytrusów i owoców jagodowych. Garść chrupkiej zieleniny, świeże borówki, lekko kwaśna cytryna i łyżka migdałów czy sezamu on top. Czy ktoś mówił, by ograniczać się z rukolą do odsłon na wytrawnie?

O czym nie wszyscy wiedzą, niezbędna w kuchni śródziemnomorskiej rukola w zastępstwie za bazylię doskonale odnajduje się jako baza pesto, które dzięki jej walorom nabiera obłędnie orzechowy wymiar!

Pesto z rukoli z pinią i parmezanem

1 ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Zblenduj w robocie z 80g świeżej rukoli, 60 parmezanu, 70g orzechów pinii lub słonecznika oraz 130ml oliwy extra virgin. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Uwaga – to przepyszne!