zupa szparagowa z lubczykiem
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pęczek szparagów
- lubczyk 1/2 pęczka
- duży ziemniak 1 sztuka
- świeży szpinak 3 garści
- duża cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- bulion warzywny 900 ml
- olej rzepakowy 3 łyżki
- sól i pieprz do smaku
- pasta chili 3/4 łyżki
- gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- pęczek rzodkiewek
sposób przyrządzenia
Cebulę, czosnek, ziemniaka obierz i pokrój w nieregularne cząstki. Szparagi umyj i odłam końcówki. Warzywa pokrój w nieregularne kawałki. W garnku podgrzej olej. Dodaj cebulę oraz czosnek. Dodaj od razu łyżeczkę soli. Po chwili wrzuć szparagi i ziemniaka. Na średnim ogniu podsmaż aż całość się lekko zarumieni. Wlej bulion. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wrzuć szpinak i lubczyk oraz resztę przypraw. Odstaw do wystudzenia i zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą oraz pieprzem.
Rzodkiewki umyj i odetnij od części zielonej. Posiekaj w cienkie plastry. Podawaj w towarzystwie zupy.