Tarta z morelami i werbeną
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- Kruche ciasto:
- masło 100 g
- mąka 200 g
- cukier 50 g
- sól szczypta
- morela 1/2
- cukier 2 łyżki
- mąka 2 łyżki
- listki werbeny cytrynowej 1 doniczka
sposób przyrządzenia
Morele pokroić na ćwiartki, wrzucić do miski, wymieszać z mąką, cukrem i listkami werbeny, zostawiając parę do dekoracji.
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść pod koniec dodając jajko. Rozwałkować w kształt okrągłego placka, wyłożyć na nie płasko morele zawijając brzegi do środka. Piec ok. 40 minut w 175 st. C Udekorować świeżymi listkami werbeny.Lemoniada: Wycisnąć sok z cytryn i limonek. Zmieszać z wodą i brązowym cukrem. Dodać posiekane listki werbeny. Udekorować morelami. Podawać z kostkami lodu.
Przepis i zdjęcie: Ola Szwarc i Zosia Różycka