Spaghetti z kurkami, bobem i rukolą
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- makaron 300 g
- kurki 300 g
- bób 300 g
- rukola Garść
- orzechy nerkowca garść
- natka pietruszki kilka gałązek
- czosnek 2 ząbki
- dobra oliwa kilka łyżek
- sól, pieprz
sposób przyrządzenia
Bób myjemy , gotujemy na parze i obieramy ze skórki. Kurki dobrze czyścimy i delikatnie myjemy. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurki, chwilę smażymy aż puszczą sok. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i bób. Chwilę razem wszystko smażymy. Dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na oddzielnej suchej patelni podprażamy pokrojone na mniejsze kawałki orzechy nerkowca. Dodajemy je do makaronu razem z posiekaną natką pietruszki i rukolą. Przed podaniem każdą porcję makaronu dodatkowo skrapiamy dobra oliwą.
Przepis: Grzegorz Łapanowski. Fot: Kamil Zieliński