Sernik miętowy
- Desery
- 1 h
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- ciastka owsiane 220 g
- masło 90 g
- ser twarogowy 900 g
- laska wanilii
- marmolada morelowa 280 g
- owoc kaki lub mandarynki
- cukier puder 90 g
- drobno posiekana mięta 2 łyżki
- szczypta soli
- skórka otarta z pomarańczy
sposób przyrządzenia
Formę okrągłą do pieczenia ciasta wysmaruj masłem. Ciastka włóż do blendera i zmiksuj na grube okruchy. Masło rozpuść i ostudź. Wymieszaj z ciastkami i solą. Uzyskaną kruszonką wyłóż spód formy. Wstaw blaszkę do zamrażarki na 5 minut. Ser przełóż do miski. Dodaj wanilię, miętę oraz skórkę z pomarańczy. Na małych obrotach miksuj, dodając cukier puder. Na koniec dodaj marmoladę. Krótko zmiksuj Przełóż do formy. W tym momencie sernik jest gotowy do zjedzenia. Jednak najlepiej smakuje schłodzony, więc wstaw go do lodówki na minimum kilka godzin. Jeśli masz owoc kaki to obierz go ze skórki. Pokrój w cząstki i ułóż na wierzchu ciasta razem z liśćmi mięty.