sałatka z rukolą, owocami i serkiem kozim
- Sałaty
- 15 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- rukola 2 doniczki
- jabłka 2 sztuki
- orzechy włoskie pół szklanki
- ciemne winogrona 1 szklanka
- ziarenka z ½ granatu
- ser kozi 150 g
- sos winegret:
- szczypta soli i pieprzu
- sok z ½ cytryny
- miód 1 łyżeczka
- musztarda 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- oliwa z oliwek 4 łyżki
sposób przyrządzenia
W miseczce mieszamy składniki sosu: ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, musztardę, miód i sok z cytryny. Doprawimy solą i pieprzem wedle własnego smaku. Na talerzu układamy listki rukoli, a następnie plasterki jabłek i winogrona. Posypujemy orzechami włoskimi i ziarenkami granatu. Na wierzchu układamy kawałki sera koziego. Skraplamy przygotowanym sosem. Podajemy od razu, aby składniki zachowały świeżość.