Sałata na gorąco z halloumi i miętą
- Fit
- 2
- 30 min
Świeże zioła wykorzystane w tym przepisie możesz kupić online!
Zapraszamy do sklepu
składniki
- pół główki małego brokuła
- 125 g sera halloumi
- garść jarmużu
- garść czerwonej kapusty
- pół garści mięty plus 1 łyżeczka posiekanych liści
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki tabasco
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
sposób przyrządzenia
Aby przygotować sos połącz tahini, jogurt, czosnek, posiekaną miętę, tabasco, musztardę, sok z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Kapustę posiekaj. Liście jarmużu oderwij od twardej łodygi. Brokuła pokrój. Zagotuj wodę. Wrzuć do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Ser pokrój w cząstki. Na patelni rozgrzej olej. Smaż ser aż się zarumieni. Jarmuż, kapustę, miętę wymieszaj w misce. Dodaj brokuła i ser. Polej sosem.